Eiwitten voor de benodigde aminozuren

Behoefte aan eiwit

Eiwit is belangrijk: het levert calorieën en aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Volgens de voedingswetenschap heeft het lichaam ongeveer 12,5 g essentiële aminozuren per dag nodig om alle hormonen, enzymen, spieren, transporteiwitten etc. op te bouwen. Overmatige eiwitinname heeft meestal geen zin, omdat het lichaam geen eiwitten kan opslaan. Er zit een kleine hoeveelheid aminozuren in het bloed en alle overtollige eiwitten worden door het lichaam omgezet in stikstof en ammoniak en worden via de nieren en de huid uitgescheiden. De permanente aanvoer van eiwitten is dus bepalend.

Wanneer we eiwitten eten, wordt het door de maag afgebroken tot aminozuren (di- en tripeptiden). In de lever moeten deze vervolgens naar behoefte weer in de afzonderlijke componenten worden samengevoegd. Als er te weinig van een aminozuur is, kan het lichaam het eiwit niet volledig benutten. Daarom is het belangrijk dat alle aminozuren worden geleverd aan de op behoeften gebaseerde hoeveelheid, zoals bepaald door de wetenschap. De eiwitkwaliteit wordt ook "biologische waarde" genoemd. Maar let op: de biologische waarde wordt nog vaak geëvalueerd volgens een verouderd referentieprofiel (kippenei). Dit komt uit het jaar 1968 en wordt vandaag nog steeds gebruikt door de meeste voedingsdeskundigen (Federal Food Code BLS).iSANO eiwitprofiel
Volgens het laatste goedgekeurde eiwitprofiel (DIAAS-methode) is de eiwitkwaliteit van iSANO Vegan beter dan die van vlees (runderfilet). Aan de linkerkant zie je het profiel van "gezonde voeding" en aan de rechterkant die van iSANO Vegan.

Gezonde voeding

Isano Vegan

Biologische kwaliteit volgens DIAAS 83.28%

© ISANO AG

Biologische kwaliteit volgens DIAAS 83.28%

© ISANO AG

leucine; -12%

leucine; -11%

valine; -4%

valine; -9%

lysine; -17%

lysine; -12%

phe+tyr (aaa); 38%

phe+tyr (aaa); 28%

threonine; -3%

threonine; 9%

met+cys (saa); -6%

met+cys (saa); 1%

tryptofaan; 7%

tryptofaan; 25%

histidine; 15%

histidine; 1%

 

 

 

Inschrijven Nieuwsbrief

Vul uw e-mailadres in om onze nieuwsbrief te ontvangen.