Energiebron

Koolhydraten zijn een belangrijke brandstofleverancier voor het lichaam. Je kunt koolhydraten indelen naar het aantal suikermoleculen, de sachariden, waaruit ze bestaan.

Er zijn eenvoudige suikers (bijv. glucose, fructose), di-suikers (bijvoorbeeld sucrose, maltose, lactose) en polysachariden (bijv. zetmeel).

Glucose is belangrijk omdat alleen dit in staat is om de bloed-hersenbarrière te doorkruisen en als energiebron voor het centrale zenuwstelsel (hersenen) te dienen.

Het doel van de lever is om uit de geleverde koolhydraten 'glucose' te produceren. Als er te veel glucose in het bloed komt, blijven de rode bloedplaatjes aan elkaar kleven en komt het hormoon insuline vrij uit de alvleesklier. Dit wordt geregeld via de hypothalamus. Insuline werkt als een moedersleutel voor het opslaan van suiker in lichaamscellen, waar het vervolgens wordt omgezet in vet. Ons lichaam verbruikt ongeveer 10-12 gram glucose per uur. Wanneer deze glucose gelijkmatig wordt afgegeven, hoeft het lichaam die energie niet op te slaan als vet in de cellen. Maar niet alleen glucose in het bloed is belangrijk.  De zogenaamde glucosetransporters (GLUT1) moeten ook geproduceerd worden, zodat het bloed ook in de hersenen aankomt. Hiervoor zijn bepaalde aminozuren (eiwitbouwstenen) noodzakelijk.

Het lichaam verbruikt ongeveer 100 kcal/uur als gevolg van de thermogenese (warmteontwikkeling). Het doel van voeding is om dit energieverlies gelijkmatig te verdelen.

Geen honger met iSANO
Het grootste probleem met diëten is honger hebben. iSANO heeft dit probleem efficiënt opgelost. Door het regelmatig eten van kleine porties (27 g) met voldoende vezels is er constant iets van ‘voedselbrei’ in de maag en darm. Als gevolg hiervan produceert het lichaam het hormoon Grehlin, dat ook bekend staat als het verzadigingshormoon. Dit hormoon vermindert ook de drang naar alcohol, koffie en sigaretten. 

Inschrijven Nieuwsbrief

Vul uw e-mailadres in om onze nieuwsbrief te ontvangen.