Goede vetten

Vetten zijn onmisbaar in onze voeding, want ze leveren energie. Toch is de vetkwaliteit van de voeding belangrijker voor de gezondheid dan de vetkwantiteit.

Bij de inname van vetten is het belangrijk dat ze niet te veel verhit worden (ideaal is rauw voedsel). Door verwarming wordt de zogenaamde CIS-structuur van de oliën vernietigd. Ze kunnen dus niet optimaal worden gebruikt voor de vorming van lipidenlagen van de cellen. Dat heeft vaak tot gevolg dat de "reparatiestof" cholesterol door het lichaam wordt geproduceerd om de ‘lekkende, dat wil zeggen niet dichte plekken, te sluiten. Vetten zijn als zegels. Als een zegel broos is, biedt deze geen bescherming. Vetten zijn ook erg belangrijk voor de hersenen (bestaan voor ongeveer 60% uit vet).

Het opgeslagen vet in het lichaam kan worden geoxideerd (verbrand) met behulp van zuurstof. Het maakt wel uit of we verzadigde of onverzadigde vetten eten. Verzadigde vetten kunnen gemakkelijk worden onderscheiden van onverzadigde vetten. Alle vetten die in de koelkast vast worden, zijn verzadigd (b.v. melkproducten, vleesproducten). Hoe vaster ze worden, hoe meer verzadigd ze zijn. Hoe minder verzadigde vetten, hoe gemakkelijker ze kunnen worden geoxideerd (verbrand) door de zuurstof.

De vetten in iSANO
In de iSANO repen is gebruik gemaakt van hoogwaardige plantaardige oliën die voorzichtig koudgeperst zijn. Koudgeperste oliën zijn gezonder dan geraffineerde oliën, omdat het proces veel zachter is dan dat van geraffineerde oliën. Het resultaat is dat zowel meer vitaminen als meer smaakstoffen maar vooral essentiële vetzuren worden bewaard in vergelijking met de geraffineerde oliën. En juist deze essentiële vetzuren zijn erg gezond en worden beschouwd als goede vetten.

Inschrijven Nieuwsbrief

Vul uw e-mailadres in om onze nieuwsbrief te ontvangen.